Alnus Yatırım: Piyasalarda risk alma iştahı hızla arttı
İstanbul, 16 Mayıs (Hibya) - Alnus Yatırım'ın analizine göre ABD ve Çin heyetleri arasında 10 Mayıs Cumartesi günü İsviçre’de gerçekleştirilen müzakereler sonrasında, hafta başında gelen güzel haberler ile piyasalarda risk alma iştahı hızla arttı.

Alnus Yatırım'ın haftalık piyasa analizi şöyle:
"Küresel tarafta, bu hafta boyunca yine; ticaret savaşları ve jeopolitik risklere dair gelişmeleri öncelikli olarak takip ettik. ABD ve Çin heyetleri arasında 10 Mayıs Cumartesi günü İsviçre’de gerçekleştirilen müzakereler sonrasında, hafta başında gelen güzel haberler ile piyasalarda risk alma iştahı hızla arttı. ABD’nin Çin’e uyguladığı tarifeler 90 günlüğüne yüzde 145 oranından yüzde 30’a düşürülürken, Çin tarafı da ABD’ye uyguladığı yüzde 125’lik gümrük vergisi oranını 90 gün boyunca uygulanmak üzere yüzde 10’a düşürdüğünü bildirdi. Diğer yandan, geçtiğimiz hafta sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talebi ile 15 Mayıs’ta İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasına yönelik ortaya çıkan konsensüs da; hafta başında risk iştahını artıran diğer önemli sebep oldu. Ancak, Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirilen müzakereler beklentileri karşılayamadı.
Küresel ekonomik takvimde açıklanan kritik veri setine göre; ABD TÜFE oranlarında manşette görülen kısmi azalmaya karşın, çekirdek datada katılaşma sürdü. Yine, ABD’de açıklanan Perakende Satışlar verisi ise; beklentileri karşılayamadı. Bu hafta, ABD’nin yanı sıra; diğer majör ekonomilerden gelen GSYİH büyüme verilerini de kritik statüde takip ettik. İngiltere’nin büyüme oranı tahminlerin üzerinde açıklanırken, Euro Bölgesi’nin büyüme oranı beklentilerin altında kaldı. Japonya’nın büyüme oranı ise daralmaya işaret etti.
İç tarafta da, ABD-Çin uzlaşısının etkisiyle haftaya pozitif başladık. Ayrıca, İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasına yönelik beklentiler de pozitiflik düzeyini artırdı ve Pazartesi günü borsada güçlü kapanış ortaya çıktı. Ancak, hafta içerisinde Londra’da yatırımcı toplantılarına katılan ve TCMB Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay’ın: Sıkı duruşun devam edeceğine dair söylemi ile iç piyasalarda oynaklıklar oluştu. Yine, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin gerçekleştirdiği toplantıların beklentileri karşılamaktan uzak oluşu da moralleri bozdu. Diğer taraftan, ABD Yönetiminin Türkiye’ye yönelik olarak AIM-9X Sidewinder Block II füzeleri ve AIM-120C-8 Gelişmiş Orta Menzilli Amraam füzelerinin satışını onaylaması da, haftanın kritik gelişmelerinden birisiydi.
Veri takviminde izlediğimiz, TCMB’nin açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını incelediğimizde; Mayıs ayında yüzde 2,36 oranında enflasyon artışı beklenirken, yıl sonu enflasyon öngörüsü ise yüzde 29,98’den yüzde 30,35’e revize edildi. Ankette ayrıca, TCMB’den önümüzdeki 3 ayda 300 baz puan civarında faiz indirimi beklenirken, 2025 yılı büyüme öngörüsü ise yüzde 2,9 oldu.
Önümüzdeki hafta, küresel çapta fiyatlamalar açısından yine; ticaret savaşları ve jeopolitik gelişmeleri dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, bir çok majör ekonomide açıklanacak olan; Öncü PMI’lar, TÜFE Oranları, Konut Satışları ve Sanayi Üretimi gibi verilerle de majör merkez bankalarının para politikalarına dair oluşabilecek beklentilerle piyasalarda oynaklıklar artabilir.
İç tarafta ise, küresel ekonomiye etki edebilecek gelişmelerin yanı sıra; açıklanacak olan ekonomik veriler ve ekonomi kurmaylarından gelebilecek açıklamalar ile fiyatlamalar şekil bulabilir. Özellikle de, Perşembe sabahı açıklanacak olan senenin ikinci Enflasyon Raporu; TCMB’nin para politikasının seyri açısından da kritik olup, TL varlıkları üzerinde yüksek oynaklığa neden olabilir."
Hibya Haber Ajansı